Quantcast
Channel: The Chocolate Box
Viewing all 183 articles
Browse latest View live

Fredagsfavoriter v 31

$
0
0


Den här veckan har det inte blivit mycket bakande för mig. Tur att jag har några recept på lager som bara väntar på att få bli blogginlägg. Nästa vecka får ni se mer av den lilla söta skapelsen här ovan. Tills dess har jag i vanlig ordning lite länkar att dela med mig av!

- Danielle från Heavenly Cupcake brukar ha lite ovanliga och spännande ingredienser i sina bakverk. Och jag älskar alla recept där man tänkt lite utanför lådan. Här har hon gjort Chocolate Chip Chickpea Cookies. Just det, kakor med kikärtor! Crazy.

- En kaka som definitivt inte har några spår av nyttigheter är denna: Oreo Stuffed Bundt Cake från Bakers Royale. Chokladsockerkaka med krämig Oreo-fyllning. Behöver nog inte säga mer än så.

- En utav mina favoritbloggar är SöteBrödsFröjd. Man kan alltid räkna med vackra bilder och proffsiga recept när man kikar in där. Ett exempel på detta är dessa Vaniljbullar med kokos. Trodde inte jag hade sett något liknande förut, men visst finns det något i Norge som kallas skoleboller? Hursomhelst är det något jag bara måste prova att göra!

- Man ser ofta recept inspirerade av s'mores på amerikanska bloggar. Om någon har missat det, så är alltså s'mores en grillad marshmallow, som tillsammans med choklad äts mellan två söta kex av något slag. Annie's Eats har gjort en S'mores Ice Cream Cake, som ser underbart god ut, och inte svår att göra heller.

Hoppas ni blev lite inspirerade inför helgens bakande! Om det blir något bakande, ni kanske planerar att bara njuta av det (förhoppningsvis) fina vädret?

Grillad smörgås med rostade jordgubbar, brie och mörk choklad

$
0
0

Låter som en helt galen kombination, eller hur? Det tänkte jag också när jag såg receptet hos How Sweet It Is. Men brie och andra dessertostar är ju gott i kombination med något sött, så varför inte jordgubbar och choklad?


Rostade jordgubbar är något som dykt upp här och var på matbloggarna den senaste tiden, som jag tänkt att jag måste testa. Man kan tro att det inte gör så mycket med smaken, att ugnsrosta jordgubbar, men det gör det faktiskt. Jag kan inte beskriva hur exakt, ni måste prova helt enkelt!

Saltet gör ju sitt förstås. Men jag tror man måste vara lite tuff också, och låta jordgubbarna stå så länge att de faktiskt blir lite mörka i färgen. Inte så de blir brända förstås, men de ska få lite färg.

Se till att du använder ett gott bageri-bröd, gärna med lite fullkorn, frön och sådant. Då kan man ju nästan intala sig att det är lite nyttigt också, eller hur? Fibrer, bra fetter, antioxidanter från chokladen och jordgubbarna, kalcium och protein från osten. Rena hälsomaten!


Grillad smörgås med rostade jordgubbar, brie och mörk choklad
Till 2 dubbla smörgåsar:

6 st jordgubbar
1 tsk rapsolja
En nypa havssalt

Smör
4 skivor halvmörkt, gott bröd
60-80 g brieost
30-50 g mörk choklad, 70% kakao

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda skivade jordgubbar med olja och salt i en ugnsform, tillaga i ca 25 minuter, tills jordgubbarna har fått lite färg. (Tycker du inte att de får någon färg, så flytta upp formen lite.)

Bred smör på ena sidan av brödskivorna och lägg i en varm grillpanna, med smörsidan neråt. Lägg på brie, rostade jordgubbar och choklad. Tillaga tills brödskivorna har en gyllene färg, och osten samt chokladen har börjat smälta. Lägg ihop smörgåsarna och ät medan de är varma.

Flädercupcakes med smultronfrosting

$
0
0


Jag tror smultron är mitt absoluta favoritbär. Men det beror nog på att de är så svåra att få tag på. Så det smakar liksom så mycket godare när man väl äter dem. För mig smakar de sommar och barndom. Plocka smultron på ett strå, kan det bli mer somrigt?


När man inte kan få tag på smultron, är det tur att man betydligt lättare kan hitta smaken på flaska istället. Om någon har missat att göra ett besök på Essencefabriken i Stockholm, så tycker jag ni borde åtgärda det snarast. Iallafall om ni är intresserade av att göra cupcakes och tårtor. Där finns alla möjliga essencer, tårtdekorationer, kryddor och livsmedelsfärger. Essencerna finns även att köpa online på Strössel & annat.


Dessa cupcakes är av storlek mindre, de är gräddade i minicupcakeformar, alltså formar som är ca 4,5 cm i diameter. Perfekt om man bara vill ha en liten mumsbit! Det går självklart att göra normalstora cupcakes också, men då blir gräddningstiden längre. Har inte provat själv, men skulle gissa på ca 15-20 minuter. Ni får prova er fram.

Flädercupcakes med smultronfrosting
Ca 40 st minicupcakes

Cupcakes:
75 g smör
1 dl standardmjölk
2 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
En nypa salt
0,5 dl koncentrerad flädersaft
Zest (yttersta skalet) av ½ lime, finrivet
1 tsk limejuice

Frosting:
200 g vit choklad
200 g naturell färskost
3 tsk smultronessence
1 tsk vaniljextrakt
Eventuellt röd/rosa karamellfärg/pastafärg

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och ställ åt sidan.

Vispa socker och ägg fluffigt i en skål. Sikta i mjölet och bakpulvret i äggsmeten. Ha i smörmjölken, flädersaft, salt, limezest och limejuice och vänd ihop till en smet.

Placera ut formar i en minimuffinsplåt, och fyll upp till ca 2/3 med smet. Grädda i ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna helt. Smält chokladen till frostingen över ett vattenbad. Se till att du håller koll på den, vit choklad bränns lätt. Låt svalna något.

Vispa ihop chokladen med färskosten och smultronessencen. Färga eventuellt med karamellfärg eller pastafärg. Ställ i kyl tills frostingen har stelnat tillräckligt. Spritsa eller bred på frostingen på dina cupcakes.

Fredagsfavoriter v 32

$
0
0


Glad fredag! Som vanligt bjuder jag på lite länkar denna dag, i form av recept som blivit bokmärkta hos mig under den senaste veckan:

- Har sett många recept på kakor som tillagas i gjutjärnsstekpannor den senaste tiden. Här är ett exempel - Brown Butter Skillet Cookie with Butterscotch Sauce från Completely Delicious. Ser så härligt rustikt ut - och gott! Måste investera i en gjutjärnspanna snarast.

- Bambi's blogg är en sådan där som inte bara handlar om mat och bak. But we won't hold that against her, right? ;) Tur att hon har så jäkla smarriga recept, kolla in denna Banan- och Chokladtårta. Älskar all den härliga frostingen, yum!

- En cupcake som smakar som ett glas vin? Stef från Cupcake Project kommer på de mest underliga cupcakes, men visst blir man nyfiken på hur det smakar! Frostingen på denna tror jag smakar helt himmelskt iallafall, så mycket kan jag säga. Check it out: Riesling Cupcakes with Pear Mascarpone Frosting.

- En annan spännande ingrediens har tjejerna från Le Parfait använt sig av, nämligen rödbetor. Denna Rödbetskaka med Vaniljglasyr beskriver de som en variant på morotskaka. Tycker det låter som ett alldeles utmärkt bra sätt att få i sig de fem portioner grönsaker man behöver per dag! ;)

Hoppas ni får en bra helg! Står det något spännande på agendan, tro?

Dulce de Leche

$
0
0

Dulce de Leche är en latinamerikansk kolasås/kräm som är helt underbart god! I vissa länder finns den att köpa färdig på burk, men man kan också göra den genom att koka sötad kondenserad mjölk.

Sötad kondenserad mjölk finns att köpa på de flesta mataffärer som har en avdelning för utländsk mat. Ibland finns de också vid hyllorna där de har bakgrejer. Jag brukar dock hitta den billigaste sorten bland de utländska varorna. Se till att du tar den sötade varianten bara, den osötade blir det ingen kolasås av tyvärr.


Såhär gör du:

Ta bort etiketten från burken. Fyll en stor, hög kastrull med vatten. Lägg burken i kastrullen, se till att den verkligen är helt täckt med vatten.

Koka/sjud i 1-3 timmar, beroende på vilken konsistens du vill ha. Jag kokade min i 2 timmar och den blev ganska fast och krämig. Vill man ha den mer såsliknande så skulle jag tippa på 1-1,5 timme, och för en rejält fast kräm 3 timmar.

Se till att burken är täckt med vatten under hela kokningstiden! Detta är mycket viktigt, annars finns det risk för att burken kan explodera. 

När burken kokat klart kan du låta den svalna lite i rumstemperatur, eller lägga den i ett vattenbad. Förvara sedan i kylskåp.

Använd din dulce de leche som fyllning i tårtor och cupcakes, på glass, på pannkakor eller våfflor, i brownies eller ät med sked precis som den är, om du är på det humöret! :)

Steg för steg: Mörk chokladglass med cashewpraliné

$
0
0

Detta är chokladglassen jag använde i mina Baked Alaska Cupcakes, som var mitt tävlingsbidrag i årets Ice Cream Cupcake Contest. Glassen var definitivt den delen jag blev mest nöjd med, så jag tänkte bjuda på en steg för steg-beskrivning på hur man gör den.

Praliné är något man sällan ser på svenska bloggar. Iallafall inte under det namnet. Det kan bero på att den europeiska versionen av detta i princip är det samma som karamelliserade nötter. Det är den amerikanska varianten av praliné, eller praline som det heter over there, som är lite speciell. Här har man även i grädde och smör, vilket gör att pralinén blir mjukare och sprödare. Lite mer åt fudge-hållet, än krokant-hållet, om man säger så.


Om du har ätit någon av Häagen Dazs-smakerna 'Pralines and Cream' eller 'Chocolate, Pralines and Caramel', då har du ätit praliné! Oftast använder man pecannötter, men jag har använt mig av cashewnötter i detta recept. Självklart går det bra att använda vilka nötter man vill.

Praliné:
1,5 dl florsocker
0,5 dl vispgrädde
20 g smör
0,25-0,5 tsk vaniljextrakt
0,5-1 tsk havssalt
100 g cashewnötter

Glass:
125 g mörk choklad, gärna med 70% kakao
2 dl standardmjölk
3 äggulor
1 1/4 dl socker
2 dl vispgrädde
En nypa salt
0,5 tsk vaniljextrakt

Börja med pralinén. Hacka cashewnötterna ganska grovt, men med en del mindre bitar.


Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda socker och grädde i en kastrull. Koka på medelvärme i ca 10 minuter.


Ta av kastrullen från värmen, klicka i smöret, men rör inte ihop på en gång. Vänta en minut och blanda sedan smöret med sockerblandningen. Ha i vaniljextrakt, salt och de hackade  nötterna. Rör om ordentligt.

Bred ut på bakplåtspappret. Låt svalna något, och låt den sedan stelna i kylskåp, i minst 30 minuter. (Jag har ett svagt minne av att det blir mer praliné än vad du behöver till chokladglassen, men har dumt nog inte skrivit ner detta någonstans. Men om så är fallet har du en bra anledning till att göra mer glass, eller hur?)


Gör sedan glassen. Smält chokladen över ett vattenbad. Se till så att vattnet bara sjuder, inte kokar.


Rör i mjölken, lite i taget. Bli inte orolig om det bara blir till en gryning massa först. Fortsätt att röra, över vattenbadet, och du ska till slut få en blank chokladmjölkblandning. Låt svalna.


Vispa socker och äggulor krämigt. Blanda i grädde, salt och vanilj, och till sist chokladmjölken. Kör i glassmaskin enligt din maskins instruktioner. (Det går också bra utan glassmaskin, men då måste glassen stå i frysen i minst 4 timmar. Rör om 2-3 gånger under den första timmen.)


När glassen nästan är klar kan du blanda i cashewpralinén, som du bryter i bitar. Låt glassen stå i frys ett tag innan servering. Ät och njut!

Fredagsfavoriter v 33

$
0
0

Detta blir en special edition av mina fredagsfavoriter, med anledning av att nomineringarna till Matbloggspriset Folkets Val tillkännagavs i veckan. Det var flera av mina favoritbloggar som blev nominerade, så det känns roligt! Om du inte har röstat än, så går det att göra här t.o.m kl 19.00 den 20 augusti.

Recepten denna vecka är alltså från bloggar som alla har blivit nominerade till Matbloggspriset 2012.

- Vi börjar med denna spännande kreation - Potatis- och valnötstårta med saltad kolafrosting. Som ni säkert förstått från mina tidigare fredagsfavoriter, så älskar jag recept med ovanliga ingredienser. Hos Det Gröna Skafferiet kan man hitta en hel del sådana. Har inte provat något bakverk med potatis i själv, men finns saltad kolafrosting med i bilden kan det ju inte bli annat än supergott!
 
- Alla älskar väl mums-mums, eller hur? Att man kan göra dem själv är inget jag har funderat på, men det har Johan från Matgeek gjort. Inte bara funderat, han har gjort dem också, OCH gjort dem skitsnygga. Kolla här - Hemgjorda mums-mums.

- Det finns många olika sätt man kan göra cheesecake på. Jag föredrar nog den bakade varianten, men den frysta är inte dum den heller. Denna Frozen blueberry cheesecake hos Jennys Matblogg är läckert uppbyggd i lager, med digestivekex och cheesecakesmet om vartannat.

- I det sista receptet finns åter igen den underbara kombinationen kola + salt. Denna dessert har gjort Helena från Bara en kaka till "helt lyrisk". Låter ju inte helt fel, eller hur? Jag blev nästan lite lyrisk själv bara av att se bilden på denna Vaniljparfait med saltstänkt kolasås.

Lycka till alla nominerade! Ska bli kul att se vem som vinner :)

Augustifesten + teaser

$
0
0
I veckan har det varit den årliga Augustifesten här i Norrköping. Alltid härligt när staden lever upp lite och folk kryper ut ur sina skrymslen. Jag gick en sväng på marknaden, och det var trevligt, även om man sett det mesta förr. Jag hoppades att springa på några billiga spritspåsar, men ingen tur där tyvärr.

 Bild från nt.se

Mängder av marknadsgodsaker fanns det ju såklart. Munkar, brända mandlar, candy apples, belgiska våfflor, naturgodis och såklart förtiåttatusen bord med godisremmar. Hela resten av dagen sedan tyckte jag att det luktade friterat precis överallt! Doften måste ha satt sig i mina näshår eller något.

Bild från nt.se

Ett bord som jag inte kunde hjälpa att dras till var ett med en massa brittiska flaggor, då jag är svag för allting brittiskt. Det visade sig vara ett självplock av monsterstora bitar fudge, i alla möjliga smaker. 


Tyvärr var de alldeles för söta, vilket i och för sig inte var så överraskande, då brittiskt godis ofta är väldigt sött. Har ni smakat ett Cadbury Creme Egg någon gång, som finns att köpa i Storbritannien runt påsk? Woah! Helloooo sugarrush! 


Hittade dock en sort som var god, och det var en med cookie dough-smak. Good old trusty cookie dough!

Just nu är jag riktigt sugen på att baka, men det får vänta några dagar. Nästa vecka tänkte jag baka till diverse utmaningar och tävlingar. Har precis blivit antagen till Daring Bakers, och min första utmaning där kommer bli minst sagt utmanande. Riktigt kul! 

Tänkte lämna er med en teaser på något som kommer upp på bloggen nästa vecka:


Steg för steg: Karamelliserade nötter

$
0
0
Eftersom jag älskar att använda karamelliserade nötter till allt möjligt, så tänkte jag att det kunde vara fiffigt med ett inlägg där jag förklarar hur man gör dessa. Är lättare att länka tillbaka hit, än att skriva ut hur man gör i varje recept, tänker jag. 

Godast blir nötterna med lite salt i så man får den där härliga kombinationen av sött och salt. Men man kan också experimentera med andra kryddor, så som kanel, kardemumma, ingefära, peppar, chili, paprikapulver, cayennepeppar osv.

Jag har använt mig av ljust muscovadosocker här, men det går bra med annat socker också. Du kan använda olika sorters nötter (även frön), eller bara din favoritnöt helt enkelt. Pecan är en utav mina favoriter, och det var den jag använde här.


Karamelliserade nötter
100 g nötter
4 msk socker (ljust muscovado, farin, strö eller vad du har till hands)
2 msk vatten
0,5 tsk havssalt

Hacka nötterna grovt. Rosta dem i en het, torr panna i ca 5 minuter. Lägg åt sidan. 


Ha i socker, vatten och salt i pannan. Låt koka i ca 3-5 minuter, utan att röra om. (Vicka eventuellt på pannan om du tycker att karamelliseringen sker ojämnt.) Om du använder strösocker, får du hålla lite extra koll på färgen. Den färgen du är ute efter är brunröd/bärnstensfärgad, men du vill inte att sockret ska brännas.


Ha i de rostade nötterna i stekpannan.


Rör om ordentligt, och häll ut på ett bakplåtspapper. Låt svalna.

Choklad- och hasselnötsbiscotti

$
0
0

Jag gillar nog faktiskt biscotti mer än vanliga småkakor. De är så härligt knapriga, och inte lika söta som andra kakor. De tar lite längre att göra dock, eftersom de ska gräddas två gånger i ugnen. Om jag inte är felinformerad, så betyder biscotti just "bakad två gånger" på italienska.

Detta recept hittade jag på Tasteline, men har gjort lite småändringar. Om man inte gillar hasselnötter, kan man byta ut dem mot andra nötter, men de passar väldigt bra här. Jag använde en mörk choklad med runt 45 % kakaohalt, det tyckte jag blev lagom, själva kakan är ju inte så söt som sagt. Men om man vill ha det lite sötare så kan man ta mjölkchoklad att ringla över istället för mörk choklad.


Choklad- och hasselnötsbiscotti
Ca 35 st

125 g smör
1,5 dl ljust muscovadosocker
3 ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
70 g hasselnötter
120 g + 60 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka hasselnötterna och 120 g av chokladen.

Vispa smör och muscovadosocker krämigt. Vispa i äggen, ett i taget, och vaniljextraktet.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten, rör till en jämn deg. Ha till sist i hasselnötterna och chokladen.

Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut plåten och skär längderna diagonalt i två cm breda bitar.

Ställ tillbaka plåten i ugnen och grädda ytterligare 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt dem torka helt i eftervärmen.

Smält den resterande chokladen över ett vattenbad och ringla över dina biscotti.

Fredagsfavoriter v 34

$
0
0


Hur har eran fredag varit? Min har varit riktigt bra, med massa experimenterande i köket. Vi får se om det blev några lyckade skapelser denna gång. Det ser lovande ut!

Som vanligt bjuder jag idag på några av mina favoriter från den gångna veckan. Enjoy!

- Man ser mycket recept med persikor nu, speciellt på de amerikanska bloggarna. En utav mina absoluta favoriter, Brown Eyed Baker, har gjort en Peach Strudel som ser riktigt smarrig ut! Som Apfelstrudel alltså, fast med persikor. Och utan de där jäkla russinen. Hallelujah!

- Något annat vi kan räkna med att se framöver från de som bloggar från det stora landet i väst, är recept med sötpotatis. Har aldrig bakat med sötpotatis, men ska testa att göra en Sweet potato pie i höst har jag bestämt. Kanske testar jag denna glass också, från Mississippi Kitchen? Spiced Sweet Potato Ice Cream låter onekligen intressant!

- Jag har faktiskt inte gett mig på att göra whoopie pies än. Vet inte varför egentligen, för de ser alltid så goda ut! Men det är lite som med makroner för mig tror jag - man ser dem överallt, så då vill jag hellre göra något annat, som kanske inte är så poppis just nu. Har alltid varit lite sådär fröken tvärtemot ;)
Men slänger man in cheesecake i ekvationen, då är det nästan så jag blir sugen på att göra whoopies ändå. Jag menar, hur goda låter inte dessa - Strawberry Cheesecake Whoopie Pies?! Finns mycket spännande grejer hos Bakverket, kolla in om du inte gjort det innan!

- Tänk om man hade lika mycket fantasi och påhittighet som Mattias från Bake my day, då hade man kanske kommit på denna härligt galna idé - Kanelbulletårta. Helt klockrent i kanelbullelandet Sverige ju! Och som om inte storleken på skapelsen vore nog, så har han smaksatt den med basilika och lavendel. Lite otippat. I like!

Hoppas ni får en bra helg allihopa! Själv ska jag på 30-årsfest med hatt-tema ;) Ska bli riktigt skoj, ska se till att hålla mig så pass lugn bara så jag orkar få upp cupcakereceptet på söndag som utlovat. Men riktigt så roligt ska jag inte ha, så jag ligger utslagen hela söndagen, det är jag för gammal för! ;)

Kardemummacupcakes med Dulce de Leche-frosting

$
0
0

En cupcake för alla dulce de leche-älskare där ute! Genom att endast blanda färskost och dulce de leche, får du en frosting som inte bara är enkel att göra, utan också blir supergod. Lite speciell i smaken, och även i konsistensen, då den är ganska lös och inte går att spritsa, men kan verkligen rekommendera att testa den!


I cupcakesmeten har jag använt mig av ljust muscovadosocker, som ju har en lätt kolasmak, och gör att cupcakesen går väldigt bra ihop med frostingen. Jag är inte jätteförtjust i översöta frostings, och trots den söta kolakrämen så blir inte denna frosting supersöt, vilket är ett plus i min bok. Pricken över i:t är de karamelliserade nötterna, som ger en härlig crunch!


Kardemummacupcakes med dulce de leche-frosting
16 st

Cupcakes:
75 g smör
1,5 dl standardmjölk
1 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
En nypa salt
1-1,5 tsk mald kardemumma

Frosting:
1,25 dl dulce de leche
300 g naturell färskost

Topping:
100 g karamelliserade pecannötter

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda i mjölken och ställ åt sidan.

Vispa strösocker, muscovadosocker och ägg fluffigt i en skål. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och kardemumma och ha i detta i äggsmeten. Ha till sist i smörmjölken och rör ihop till en jämn smet.

Placera ut pappersformar i en muffinsform. Fyll dessa till 2/3 med smet. Grädda i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Vispa ihop dulce de leche och färskost med elvisp eller köksmaskin. Ställ i kyl tills du ska dekorera dina cupcakes. Bred då på frosting och toppa med karamelliserade pecannötter.

Daring Bakers Augusti: Pâte à choux-svanar

$
0
0

"Kat of The Bobwhites was our August 2012 Daring Baker hostess who inspired us to have fun in creating pate a choux shapes, filled with crème patisserie or Chantilly cream. We were encouraged to create swans or any shape we wanted and to go crazy with filling flavors allowing our creativity to go wild"

Denna månad blev jag antagen till Daring Bakers, som är en del av The Daring Kitchen. De har haft utmaningar för bloggare ända sedan 2006, och har medlemmar från hela världen. Syftet är att lära sig något nytt i köket, som man kanske inte hade provat annars. Till skillnad från många andra bloggutmaningar, så är det ett speciellt recept man ska följa varje månad. Man får göra små ändringar, men i princip ska alla göra samma sak, vilket är lite kul tycker jag!

Kan ju säga att min första utmaning var absolut inget jag skulle göra, well.. någonsin! Jag menar.. svanar! Come on! Jag kunde inte annat än garva när jag såg vad det var jag skulle göra, för det kändes inte jag. Men det är just det som gör det så roligt!


Jag lyckades inte riktigt med Pâte à choux-degen, den puffade inte till sig riktigt så pass som jag hade önskat. Jag misstänker att det kan ha att göra med att jag använde medium-ägg, när det i receptet stod large. Men de smakade bra ändå! Valde att fylla dem med crème patissiere, eller vaniljkräm som vi säger på svenska.

Pâte à choux-svanar med crème patissiere

Pâte à choux-deg:
115 g smör
2 dl + 2 msk vatten
En nypa salt
2 dl + 2 msk vetemjöl
4 stora ägg

Crème Patissiere:
2 dl + 2 msk standardmjölk
2 msk maizena majsstärkelse
0,9 dl socker
1 stort ägg
2 stora äggulor
30 g osaltat smör
1 tsk vaniljextrakt

Börja med vaniljkrämen. Blanda maizena med 0,5 dl mjölk, i en skål. Blanda resten av mjölken med sockret i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan av plattan.

Vispa ner ägget i maizenablandningen, och sedan äggulorna. Fortsätt att vispa medan du häller i en tredjedel av den varma mjölken i skålen.

Värm upp den resterande mjölken ytterligare en gång. Häll blandningen från skålen i en tunn stråle, i kastrullen, samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills blandningen börjar sjuda och tjocknar. Ta bort från värmen och blanda ner smör och vaniljextrakt. Häll upp i en skål och låt svalna. Lägg plastfolie direkt på vaniljkrämen och ställ i kylskåp tills du ska använda den.

Gör sedan pâte à choux-degen. Sätt ugnen på 190 grader. Ha i smör, vatten och salt i en kastrull och värm tills smöret är smält. Ta av kastrullen från plattan och blanda i mjölet till en jämn smet. Blanda i äggen, ett i taget, och rör ordenligt mellan varje ägg.

För att göra svanarnas huvud och hals, använd en spritspåse med en 6 mm-tyll och spritsa ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Formen du är ute efter är ungefär som siffran två. (För att få till näbben "drog" jag ut smeten lite med skaftet på en tesked.) Grädda tills de har fått färg och är puffiga.

Spritsa ut svanhuvudena på ytterligare en plåt, med en spritspåse utan tyll. Försök få dem ungefär 4 cm långa och 2,5 cm breda. Den ena änden ska vara lite smalare än den andra, lite som en droppform. Grädda även dessa tills de fått färg och är puffiga. Det tar lite längre tid än den första plåten, eftersom kropparna är större. (Har inga tidsangivelser tyvärr, hittade inga på originalreceptet, och glömde skriva ner några när jag bakade.)

Låt svalna på ett galler, innan du fyller dem med vaniljkrämen.

Skär bort översta delen på svankroppen med en vass kniv. (Om du tycker det är svårt, prova att klippa med en sax istället, det funkade för mig.) Skär den delen i två bitar, detta kommer att bli vingarna.

Spritsa vaniljkräm i den delen som blev kvar och tryck in en huvud/hals-bit. Spritsa eventuellt lite mer runt halsen, för att den ska hålla sig på plats. Sätt på vingarna på sidorna. Klart! Servera gärna med något gott till, kanske lite färska bär. (Överblivna delar kan förvaras i kylskåp i en lufttät burk/låda. Ställ in dem i ugnen i någon minut, så blir de krispiga igen.)

För lite mer visuell hjälp, kan du kolla på detta youtube-klipp.

Ferrero Rocher-glass

$
0
0

Temat för Månadens sötsak hos Söta Saker denna månad var Reseminnen. En utav de första sakerna jag kom att tänka på var en glass jag åt förra året när jag var i Spanien. Eftersom jag inte bloggade då, eller ens gjorde egen glass, så analyserade jag inte innehållet i glassen speciellt noga. Så jag kan inte säga exakt vad som var i glassen, men jag vet att den hade Ferrero Rocher-smak och att den var jäkligt god!


Nu är ju Ferrero Rocher inte speciellt spanskt heller, hade jag vetat att jag skulle blogga om detta, kanske jag hade valt en mer inhemsk glassmak. Men då hade jag inte kunnat dela med mig av detta recept å andra sidan. Och det hade ju varit synd, för den blev ganska så jäkla god denna glass också!


Ferrero Rocher-glass

100 g mörk choklad, 70% kakaohalt
2 dl standardmjölk
3 äggulor
1 dl socker
4 msk nutella/hasselnötskräm
2 dl vispgrädde
En nypa salt
0,25 tsk vaniljextrakt
4 st Ferrero Rocher

Börja med att stoppa Ferrero Rocher-pralinerna i frysen, så att de blir lättare att dela.

Smält chokladen i ett vattenbad. Rör i mjölken, lite i taget. Bli inte rädd om det bara blir till en gryning massa först. Fortsätt att röra, över vattenbadet, och du ska till slut få en blank chokladmjölkblandning. Låt svalna.

Vispa socker och äggulor krämigt. Blanda i nutella, grädde, salt och vanilj. Ha till sist i  chokladmjölken, försiktigt om den fortfarande är varm.

Kör i glassmaskin enligt din maskins instruktioner. Ta fram pralinerna och dela dem i hyfsat stora bitar. När glassen nästan är klar kan du försiktigt blanda i Ferrero Rocher-bitarna. Låt glassen stå i frys ett tag innan servering. (Det går också bra utan glassmaskin, men då måste glassen stå i frysen i minst 4 timmar. Rör om 2-3 gånger under den första timmen.) 

Kokospanerade fattiga riddare med mörk choklad och banan

$
0
0
Den här bilden är med och tävlar i Månadens matbild hos Matgeek.

Inga fredagsfavoriter denna vecka, eftersom jag måste få upp mitt sista utmaningsinlägg för denna månad. Att vara ute i sista minuten är något jag är superbra på, om ni inte redan visste det om mig.


Choklad och kokos är ju bästisar, och så även choklad och banan. Så alla tre tillsammans måste väl bli helt fantastiskt? Det tyckte jag det blev i dessa fattiga riddare i alla fall. Gör dem till lyxfrukost i helgen vettja, och avgör själv.

Kokospanerade fattiga riddare med mörk choklad och banan
2 port

2 ägg
2 dl mjölk
0,5 dl vetemjöl
1 msk socker
0,5 tsk kanel (valfritt)
En nypa salt

4 skivor ljust bröd
Ca 1 dl kokosflingor
40-50 g mörk choklad, valfri kakaoprocent
½-1 banan, i skivor
Smör till stekning

Vispa ihop ägg och mjölk. Sikta ner mjölet och vispa ihop tillsammans med socker, ev kanel och salt.

Lägg brödskivorna i smeten vänd sedan i kokos. Stek skivorna i smör, på båda sidorna, tills de är gyllenbruna. Stek även den skivade bananen i smör.

När brödskivorna nästan stekt klart kan du lägga på chokladen och låta den smälta lite. Lägg sedan ihop skivorna och toppa med den stekta bananen. Om du vill kan du strö över lite kanel. Servera genast.


Chokladchantilly - chokladmousse med endast två ingredienser!

$
0
0

Jag var lite skeptisk när jag såg detta recept för första gången. En chokladmousse med bara två ingredienser? Och vilka är ingredienserna? Mörk choklad och vatten! Det känns som att det på något sätt går emot allt man lärt sig om choklad, man har ju alltid hört att man absolut inte ska få ens en droppe vatten i skålen när man smälter choklad.

Men det funkar faktiskt! Och blir gott dessutom. Det man ska tänka på är att använda en riktigt god mörk choklad, en som du kan tänka dig att äta som den är, eftersom det bara är chokladen i princip som ger smak åt moussen. Vill du ha moussen lite sötare, kan du ha i några teskedar socker.

Du kan också prova att smaksätta den med något, kanske kanel eller någon annan krydda? Jag läste ett tips om att man kunde smaksätta den genom att använda te istället för vatten, så jag provade ett blåbärste, men tror inte det gav så mycket smak. Tror man måste använda mer te än vad man skulle ha använt om man bara skulle ha druckit det, för att få fram någon egentlig smak. Däremot dekorerade jag med lite hackad vit choklad med blåbärssmak, samt hade lite i botten också, och det blev gott och bröt av fint.


Man brukar ju säga att det är mycket kemi i bakning, och det kunde inte vara mer sant i det här fallet. Faktum är att upphovsmannen till detta recept faktiskt är kemist, en fransman vid namn Hervé This. Han var en utav dem som myntade termen "molekylär gastronomi". Finns en hel del tekniker under detta namn. Ni kanske har hört talas om t.ex. sous-vide, eller spherification? Det mesta är ganska krångligt och det är nog mest kockar på gourmetrestauranger som använder sig av dessa.

Heather från Sprinkle Bakes hade dock ett recept uppe för inte så länge sedan där hon gjorde den "dessertkaviar" som man kan göra med spherification, men på ett enklare sätt. Kan ju vara något om man vill imponera på en middagsbjudning kanske? Kolla denna video, eller läs hela inlägget här.



Men tillbaka till chokladchantillyn. Den är inte det minsta svår!
Detta behöver du (till 4 små portioner):

200 g mörk choklad av bra kvalité
160 ml vatten
Eventuellt 2-4 tsk socker

Bryt chokladen i bitar och smält denna tillsammans med vattnet (och ev sockret) i en kastrull på medelhög värme. Rör om då och då.

Förbered ett isbad, genom att fylla en stor skål med kallt vatten och is. Placera en skål i isbadet och häll chokladblandningen i denna. Se till att skålen är tillräckligt stor så att du kan vispa utan problem, samt att isvattnet verkligen täcker sidorna av skålen. Blir inte chokladblandningen tillräckligt kall, så blir det ingen mousse utav den.

Vispa tills blandningen tjocknar. Var noga med att inte vispa för länge, då blir den för tjock och grynig. Det kan hända ganska snabbt, så håll koll. Om den ändå blir grynig, kan du värma den lite i kastrullen igen, tills den smält något. Vispa den sedan över isbadet igen.

Häll upp i portionsformar och servera med valfria tillbehör.

(Om du inte lyckas få moussen tillräckligt tjock, kan du ändå hälla upp den i portionsformarna och ställa i kyl. Den stelnar något av att stå i kylen.)


Cookie Dough Fudge

$
0
0

Basreceptet till denna fudge är så himla enkelt och smidigt, med bara tre ingredienser - choklad, smör och sötad kondenserad mjölk. Ah, denna ljuvliga kondenserade mjölken - finns så mycket man kan göra med den!


Denna fudge är för alla som brukar äta upp hälften av kakdegen innan den har blivit till kakor. (Visst är kakdegen alltid SÅ mycket godare?) Den har stora bitar av barnsligt god chocolate chip cookie dough. Yum! Man kan såklart använda basreceptet till att göra alla möjliga varianter av fudge. Smaksätt med någon god likör, stoppa i lite nötter eller marshmallows eller vad man nu känner för!


Det här är mitt bidrag till Månadens Sötsak, som denna omgång har temat Enkelt.

Cookie Dough Fudge

Kakdeg:
50 g rumsvarmt smör
0,75 dl socker
1 dl mjöl
40 g mörka chokladknappar/hackad mörk choklad
(Ev lite vaniljextrakt/vaniljsocker)
1,5-2,5 msk mjölk

Fudge:
450 g mörk choklad
55 g smör
1 burk (397 ml) sötad kondenserad mjölk

Klä en form med bakplåtspapper. För att göra kakdegen, vispa smör och socker med elvisp. Ha i mjöl, choklad och eventuellt vanilj. Blanda i mjölk och rör till en smidig deg.

Rulla till små bollar och placera dem i den bakplåtsklädda formen. (Blir det för kladdigt, ta lite mjöl på händerna när du rullar bollarna.) Ställ in i frysen och låt stå i minst 20 minuter.


Värm chokladen, smöret och den kondenserade mjölken i en kastrull på låg värme. Rör om tills chokladen är helt smält och smeten har gått ihop.

Ta fram ut formen ur frysen. Häll fudgesmeten över cookie dough-bollarna. Låt svalna och ställ sedan kallt i minst en timme. Skär upp i lagom bitar.

Fredagsfavoriter v 36

$
0
0

Jag vet inte hur ni känner, men jag tycker det är rätt skönt att hösten börjar infinna sig. Äntligen kan man gosa in sig i sköna koftor, och sluta ha dåligt samvete om man spenderar en dag i soffan med en halv säsong av Top Chef.

Det som utan tvekan är mest negativt med denna årstid är dock mörkret. Inte bara för att min hjärna verkar lika beroende av solljus som den är av choklad, utan framför allt för att den kortar ner antalet fotograferingsvänliga timmar per dag. Vilket ju är något som är högst väsentligt när man har en matblogg! Det känns som att man förlorar en trekvart varje vecka nu av godtagbart fotoljus. Innan vi vet ordet av kommer vi stå och stressa för att få tillräckligt med bra foton innan solen går ner klockan 15 på dagen. Huvva!

Men det är väl dumt att oroa sig över det nu! Vi ägnar oss åt lite sköna länkar istället, tycker jag.

- Shelly från Cookies & Cups och Kristan från Confessions of a Cookbook Queen har gemensamt haft Caramel Apple-vecka på sina bloggar denna vecka. En hel drös med salivframkallande recept med andra ord! Kolla t.ex. denna Caramel Apple Ice Cream eller dessa Caramel Apple Cheesecake Cookies.

- Någon annan som har haft temavecka denna vecka är Katarina som har bloggen Hovkonditorn. Hon har bakat hela veckan med en utav mina absoluta favoritgrejer i hela världen (typ), nämligen hallon. (Om ni frågar min mamma vad det första som hon måste köpa när jag kommer på besök är, så skulle hon sannolikt svara hallon.) (Hej mamma!)
Ett utav recepten såg alldeles extra gott ut tyckte jag, nämligen detta - Raspberry Yoghurt Crumble Muffins. Katarina har där använt sig av hallonyoghurt i muffinssmeten, vilket låter som ett annorlunda och smart sätt att smaksätta muffins på!

- Jag bakar gärna med nötter som ni kanske har sett. En som jag inte har använt än i min bakning dock är macadamianöten, trots att den är en utav mina favoriter. Blev absolut sugen på att ändra på det när jag såg dessa Super Chunk White Chocolate Macadamia Nut Cookies på bloggen Sally's Baking Addiction.

- 'Grattis på födelsedagen' kan vi säga denna fredag till Simone från Sweet Passion, det är nämligen hennes födelsedag just idag! Några födelsedagstårtor har hon redan bjudit på, bl.a denna Chocolate Layer Cake, som ser helt underbart god ut! Jag menar, chokladbottnar varvade med vaniljbavaroise och caramelmousse, dulce de leche-smörkräm runt om och chokladkokosbollar samt toffeesås som dekoration. 'Nuff said!

Själv ska jag fira en födelsedag nästa vecka, så det står tårtbakande på schemat. Ska bara bestämma vad för slags tårta också, det är ju absolut svårast. Vad ska ni baka för smarrigt nästa vecka, tro? :)

Äppelpajglass

$
0
0

Nu har ju äppelsäsongen startat. Men om du fortfarande väntar på att äpplena i trädgården ska mogna, så kan du göra denna äppelpajglass med torkade äpplen istället! Har använt mig av Exotic Snacks äppelbitar, som jag tycker är supergoda. Tillsammans med en vanilj- och kanelglass med bitar av smulpajdeg, blir det nästan som att äta äppelpaj med vaniljsås. I glassform. Kan inte bli fel, eller hur?


På bilderna ni ser här hade jag försökt få till något slags kanelrippel i glassen, men fick det aldrig riktigt bra. Kom fram till att det blev godast att blanda i kanelen direkt i glassen istället. Om du har tillgång till kanelknappar (som chokladknappar, fast med kanelsmak!) kan du ha i dem istället för kanelen. Jag hade turen att få ett paket skickat till mig från Singapore, från snälla Hovkonditorn. Var riktigt kul att testa!

Jag önskar vi hade fler sådana saker i Sverige. Jag älskar att gå och kolla runt inne på The English Shop när jag är i Stockholm, finns mycket kul där! Nästa gång måste jag nog uppsöka USAgodis-affären också, kan inte minnas att jag varit där faktiskt.

Över till receptet!


Glass:
2,5 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk kanel
1 dl standardmjölk

Smulpajdeg:
3 msk vetemjöl
3 msk havregryn
1,5 msk socker
20 g smör, rumstempererat

Ca 50 g torkade äppelbitar (Exotic Snacks), hackade
Ev 1-2 msk kanelknappar

Börja med att göra smulpajdegen, genom att blanda alla ingredienser till en jämn deg. Forma lagom stora bitar och ställ kallt så länge.

Vispa grädden fluffig i en skål. Vispa äggulor, socker och vaniljextrakt i en separat skål. Rör ner kanelen, och sist mjölken, i äggblandningen. Vänd försiktigt ner den vispade grädden.

Kör blandningen i glassmaskin enligt din maskins instruktioner. (Går även utan glassmaskin, frys då i ca 4 timmar. Rör om 2-3 gånger under den första timmen.)

När glassen nästan är klar, blanda i smuldegen, äppelbitar och ev kanelknappar. Ställ i frys tills önskad konsistens är uppnådd.

Nytt till köket + shoppingtips

$
0
0
Häromdagen var jag och hämtade ut en tävlingsvinst som jag vann i somras hos MuzicmeCupcake, ett paket med lite alla möjliga söta saker. Gillade framför allt cupcakeformarna, de har redan använts!


Ett till paket med en efterlängtad bok blev det också. Av en utav mina absoluta favoritkonditorer, Roy Fares. Hans första bakbok, Sweet!, släpptes förra veckan, och det var ett givet köp för mig. Roys smak när det gäller bakverk är väldigt lik min. Mycket choklad, kola och nötter och gärna lite "over the top".


Blev inte missnöjd med boken kan jag säga, när jag satt och bläddrade igenom den kom det många ohmygawd ur min mun. Varje recept verkade ännu mer läckert än det förra. De underbara fotona av Wolfgang Kleinschmidt (som bl.a. har fotat till Leila Lindholms böcker) gjorde ju sitt också. Kan verkligen rekommendera denna bok!


Tänkte även passa på att tipsa om ett cupcake stand som finns billigt på Netto denna vecka. Liknande brukar ju kosta en bit över 100 kr på andra ställen, så om man vill ha ett sådant kan det vara värt att kika på! De har även en söt plåtburk och lite annat med "cupcaketema". Skynda fynda! ;)


Nu är det dags för mig att fylla tårta. Wish me luck!

Viewing all 183 articles
Browse latest View live